Psycholoog Bilthoven

Veel mensen denken dat psychologie alleen bedoeld is als je compleet vast loopt in het leven en geestesziek bent. Anderen denken dat het een zeer ingewikkeld gebied is dat alleen kan worden begrepen door psychologiestudenten, leraren en therapeuten.

Maar, de waarheid is dat psychologie voor iedereen is! Psychologie is de wetenschappelijke studie van het menselijk verstand en gedrag, het is zowel een wetenschap als een beroep. Psychologen werken op veel verschillende gebieden van de samenleving en houden zich bezig met veel praktische problemen in ons dagelijks leven.

Hoewel de kennis die in een wetenschap wordt geproduceerd niet altijd gemakkelijk te begrijpen is voor het grote publiek, kunnen de resultaten van wetenschappelijke experimenten en studies veel belangrijke bijdragen leveren aan ons dagelijks leven.

Daarom streven psychologen Bilthoven ernaar deze wetenschappelijke kennis te gebruiken en mensen te helpen hun leven in veel verschillende opzichten te verbeteren.

Hieronder vindt je enkele voorbeelden van gebieden waarop psychologie je kan helpen.

Gezondheidsbevordering en welzijn

Psychologen helpen elke dag veel mensen van alle leeftijden en met allerlei problemen die de kennis van de psychologie zoeken om hen te helpen een betere geestelijke gezondheid of zelfbewustzijn te krijgen.

Sommige mensen hebben specifieke gezondheids-, emotionele of mentale problemen, zoals depressie of schizofrenie. Andere mensen hebben problemen met de organisatie van hun denken, taal of geheugen, ook wel “cognitieve problemen” genoemd. Deze kunnen vele vormen aannemen, zoals geheugen- of waarnemingsproblemen na een hoofdletsel of aangeboren, leermoeilijkheden of dementie.

Dit zijn slechts enkele van de zaken waar psychologen aan werken, want er zijn veel meer levensgebieden waar een psycholoog bij kan helpen die niet altijd met geestelijke gezondheid te maken hebben, maar eerder met algemene gezondheid.

Bijdragen tot arbeidsmotivatie en loopbaanbegeleiding

Soms lijkt het wel of er duizenden boeken, blogs en tijdschriftartikelen zijn die ons vertellen hoe we meer dingen gedaan kunnen krijgen gedurende de dag, maar hoeveel van dat advies is gebaseerd op echt onderzoek en kan je daadwerkelijk helpen?

Psychologen putten uit wetenschappelijke kennis om de beste manieren te kiezen om mensen te helpen productiever te worden en betere keuzes te maken.

Veel mensen hebben vragen over welke carrière ze willen volgen of welke universiteit ze moeten kiezen, andere keren willen professionals hun loopbaan veranderen en nieuwe uitdagingen in hun loopbaan aangaan. Psychologen kunnen hun kennis gebruiken voor loopbaan- en beroepskeuzevoorlichting.

Psychologen kunnen ook bedrijfsleiders helpen bij het organiseren van hun werkomgeving en bij het selecteren, aanwerven en opleiden van werknemers. Bovendien kunnen zij helpen problemen in het bedrijf op te sporen, de levensomstandigheden van de vakmensen te verbeteren en de motivatie op het werk te vergroten.

Psychologen helpen om ons dagelijks leven te verbeteren

Hoewel geestelijke gezondheid gemakkelijker wordt geassocieerd met het beeld van psychologen, helpt deze wetenschap in alle aspecten van ons leven en vindt je professionals op de meest uiteenlopende gebieden van jouw leven. Plan jouw consultatie en ontdek hoe een psycholoog kan helpen bij de vele uitdagingen waarmee we in ons dagelijks leven worden geconfronteerd.